Gör din egen midsommarkrans

Förra året levererade vi krans-kit till er kunder som önskade göra er egen krans. Det gör vi även i år, se Krans-kit DIY här. Vi erbjöd även ett begränsat antal av Annas tolkning av årets midsommarkrans. Den kommer erbjudas även i år, men till ett mycket begränsat antal. Säkra därför din midsommarkrans redan nu.

Du behöver:

Dina favoritblommor
Myrtentråd
Floratejp
2 ståltrådar, á 40cm st
Ett vackert band
En lite pinne, (kan vara vad som helst du har hemma, den gör det lättare att hantera myrtentråden)
Krans-kit DIY här

Steg 1 – Gör din stomme

Krans-kit DIY här. Ta en bit floratejp som är lite längre än din stålstomme. Börja linda in ståltråden med floratejpen, efter ungefär 5-10cm lägger du den andra ståltråden omlott och lindar in tejpen runt hela stommen.

Tips! Mät omkretsen med ett måttband innan så har du korrekt längd på din stomme. Detta justeras enkelt sen med bandet baktill, måste inte vara exakt.

Med värmen ifrån dina fingrar och när du stretchar tejpen blir den lite klibbig och fäster fint på ståltråden. När du lindat färdigt hela stommen gör du en liten ögla på varje sida.

Steg 2 – Förbered dina blommor

Om du har plockat egna blommor ute låt de dra vatten i några timmar eller över natten innan midsommar. Precis innan du skall ställa blommora i vattnet är det nu viktigt att du klipper nya snitt med en vass kniv eller sekatör för att stjälkarna skall suga upp allt vatten, jag brukar även ha näring i det kalla vattnet här för att växterna skall få en liten extra vitamininjektion.

Nu är det dags att förbereda din blommor i rätt längd. Klipp till blommorna i önskad längd, du kan göra små minibuketter av dina blommor för att få en jämn och fin form på din krans. Dessa kan du lätt binda ihop med lite myrtentråd eller floratejp.

TIPS! Här behöver du inte göra minibuketter, jag brukar bara ta vad som blir fint allt eftersom, någon/några blommor i taget. Du kan också välja att göra kransen smalare baktill och på sidorna och större uppe på huvudet, på så sätt få din krans mer likt en blomsterkrona.

Steg 3 – Bind din krans

Nu är det dags att börja binda din krans. Myrtentråden är enklast att hantera med när du har lindat upp den på en mindre pinne, annars kan myrtentråden lätt trassla ihop sig. Ta rejält så att den inte tar slut mitt i bindningen av din krans.

Börja med att linda myrtentråden runt din stomme, vira några extra varv för att fästa tråden ordentligt. Placera nu en minibukett, gärna lite över öglan så den döljs fint där bandet sedan skall sitta.

Sen är det bara att börja linda in dina minibuketter allt eftersom. Tänk på att linda två-tre varv runt varje bukett för att få en stabil krans, ha en stadigt grepp och linda tråden relativt hårt, dock inte för hårt så att stjälkarna mosas och går sönder. Nu är det bara att forsätta att binda din krans tills det att den är färdig. När du kommer till andra änden, sluten av stommen, kan du lägga en blomma/gröna blad åt andra hållet för att få ett vackert avslut samt att öglan döljs fint.

Steg 4 – Ta hand om din krans

Om du väljer att göra kransen dagen innan midsommar kan du bara lätt placera din krans på en tallrik, spruta lite vatten på kransen med en blomspruta, dock inte för mycket. Lägg den i en plastpåse och förvara den i kylen på natten tills du skall använda den. På själva midsommarafton så kan du då också spruta lite vatten lätt över din krans för att den skall hålla sig fin länge.

Foto & Text: Anna Wedin

Leave a Reply

Your email address will not be published.